Go Back   VietBF > Others (Closed Forums) > Archive - Old News 2006-2011

 
 
Thread Tools
Old 10-31-2011   #1
Hanna
R10 Vô Địch Thiên Hạ
 
Hanna's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 88,250
Thanks: 11
Thanked 3,751 Times in 3,090 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Rep Power: 108
Hanna Reputation Uy Tín Level 8
Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8
Default Hai chuyên viên tài chánh gốc Việt, bỏ nghề ngân hàng, đi bán bánh ḿ

London (Reuters): Bỏ nghề chuyên viên đầu tư tại ngân hàng, để đi bán thức ăn Việt Nam ở ngoài phố, theo cô Vũ Anh, th́ không những là một cách đối phó với nợ nần mà c̣n giúp cô ta trui luyện những tài năng cần thiết cho việc làm trong ngân hàng đầu tư (investment bankings)

Cô Anh Vũ, nguyên là một chuyên viên mua bán đầu tư (trader) của ngân hàng HSBC ở Luân Đôn, đă hợp tác cùng một người bạn là Văn Trần, nguyên cũng là trader cho ngàn hàng JP Morgan.



Cả hai người trẻ gốc Việt này đă bỏ nghề làm việc tại ngân hàng, mở một quán bán bánh ḿ Việt Nam lưu động ở phía Đông của thành phố Luân Đôn. Quán bánh ḿ Việt Nam này có tên là “Bánh Mi 11”, chuyên môn bán các loại bánh ḿ Pháp baguette mà người ta thường thấy bán ở Saigon và Hà Nội.

Được các phóng viên báo chí phỏng vấn, cô Vũ Anh cho biết cô rất mê đồ ăn, và bánh ḿ là một trong những món ăn mà cô thích. Khi cô c̣n ở thành phố New York th́ cô hay vào khu phố Tàu mua bánh ḿ. Tại Pháp cũng có một vài tiệm bánh ḿ Việt Nam, nhưng chẳng có một tiệm bánh ḿ Việt Nam nào ở Luân Đôn.

Cô Vũ Anh cũng cho biết “Bánh Ḿ 11” là một nghệ thuật nấu ăn của người Việt Nam, dùng bánh ḿ Pháp thêm vào thịt heo, ba tê, đồ chua (pickles) và làm thành một món ăn mới.

Các phóng viên báo chí đặt câu hỏi là quán “Bánh Ḿ 11” có ǵ khác biệt so với những hàng quán Việt Nam có ở thành phố Luân Đôn? Cô Vũ Anh cho biết quán “Bánh Ḿ 11” làm món ăn từ khởi thủy (from scratch), không có thêm những chất thêm vào additives.
Cô Vũ Anh cũng cho biết cô tiếp xúc với khách hàng thực sự, bán những món hàng thật và khách hàng đang cần, chứ không phải nhiều lúc phải làm bộ mặt giả dối khi phải tiếp xúc với những khách hàng ở ngân hàng.

Những món ăn thuần túy Việt Nam đă được nhiều thực khách ngoại quốc ưa chuộng. Tại một thành phố ở Ḥa Lan, một gia đ́nh người Việt đă trở thành giầu có chỉ bằng nghề bán chả gị. Và tại tiểu bang Michigan, Hoa Kỳ một gia đ́nh người Việt khác cũng trỡ thành triệu phú, chỉ nhờ vào cái nghề bán gỏi cuốn Việt Nam cho khách hàng Mỹ.


Thoi Bao
Hanna_is_offline  
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ban%20banh%20mi%201011.jpg
Views:	45
Size:	28.8 KB
ID:	329645  
Old 11-02-2011   #2
sac_nguyensinh
R6 Đệ Nhất Cao Thủ
 
sac_nguyensinh's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,447
Thanks: 0
Thanked 38 Times in 35 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rep Power: 17
sac_nguyensinh Reputation Uy Tín Level 1
Default

Chắc lại là tin "vịt" và đề tài "gà" nửa đây. Nh́nh hậu cảnh của bức h́nh không có vẻ ǵ là London cả, hơn nửa London đâu có kiểu chiếc xe đẩy, vài ba cái ghế bày trên vĩa hè.
sac_nguyensinh_is_offline  
Old 11-02-2011   #3
Hanna
R10 Vô Địch Thiên Hạ
 
Hanna's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 88,250
Thanks: 11
Thanked 3,751 Times in 3,090 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Rep Power: 108
Hanna Reputation Uy Tín Level 8
Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8Hanna Reputation Uy Tín Level 8
Default

Vietnamese street meets high finance

(Reuters) - Making and selling Vietnamese street food may seem a world away from dealing in World Bank debt, but Anh Vu does both, and says that working a stall in East London markets sharpens the skills needed to thrive in investment banking.

Vu combines a job as a trader of supra-national debt for HSBC with running a market stall named Banh Mi 11, with her business partner, best friend and housemate Van Tran, who recently left a similar job at JPMorgan to focus on a growing business.

Vu and Tran sell banh mi, French-influenced baguette sandwiches that are found on the streets of Hanoi and Ho Chi Minh City.

They offer traditional fillings like pate, pork and coriander, but also draw inspiration from elsewhere in Vietnamese cuisine to concoct sandwiches such as grilled turmeric catfish, tossed with dill and spring onion.

Here they talk authenticity, multi-tasking and why they are expanding into pop-up restaurants.

Q: Why did you start the stall, you had plenty to keep you occupied with jobs in investment banks?

A: We missed really good banh mi. In some way we were naive, we just love food. Banh mi, is one of the things you can't really make at home, it's one of the things you have to go on the street to get.

When we lived in New York, we used to go from Queens to China Town to get a banh mi. And in Paris there are a few shops in the Vietnamese districts like Belleville. But you didn't get that here in London.

Q: What are the influences behind your Vietnamese sandwiches?

A: What we tried to do with Banh Mi 11 is capture the creativity of what the Vietnamese did with the French baguette and putting in roast pork, the pate and pickle, and making it something new. That meeting of cultural influences.

Q: There are currently plenty of Vietnamese restaurants in London, what makes what you so different?

A: Often you get a very watered down version of what things are (in London Vietnamese restaurants). We started with a purist perspective. We make everything from scratch. We want to know where all the ingredients come from. There are no additives.

Q: Anh, doesn't working as a market stall trader distract from working in an investment bank?

A: It helps me at my job, it's very real. It's dealing with real people, money and time, to deliver products that people tell you if it's good or not straight away.

Working at a bank, sometimes you don't get that honest, immediate feedback. It's the psychology of people, and that's what the market is ultimately, the psychology of people.

Q: You have branched out into pop-up restaurants, hosting three evenings, complete with an installation in an art gallery this month. Why are you diversifying?

A: We enjoy the fast pace, energy and speed of the street market. But there's so much more about Vietnamese food that's so creative, and it needs to be exposed to people in a more considered and structured way.

(We offered) a six to eight course meal so people get exposed to different things through the course of the meal. We try to take stock of what's original, and play with it a bit, and there's a lot of experimenting with food.

Q: What does the future hold for Banh Mi 11?

A: We weren't sure about the border between doing it as a hobby and as a job. But now we want to build a business that lasts a long time and it's sustainable. We want to do it right. We all feel like we're working towards something.

(Reporting by Simon Falush, editing by Paul Casciato)
http://www.reuters.com/article/2011/...79O02H20111025
Hanna_is_offline  
Old 11-03-2011   #4
sac_nguyensinh
R6 Đệ Nhất Cao Thủ
 
sac_nguyensinh's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,447
Thanks: 0
Thanked 38 Times in 35 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Rep Power: 17
sac_nguyensinh Reputation Uy Tín Level 1
Default

Ai bảo Reuters, BBC, VOA ... không bao giờ đưa tin "vịt" ???
Với cái tin vô thưởng vô phạt này th́ không sợ ai làm đơn thưa kiện cả, v́ đă "nổ" cho một nước chuyên dùng chất nổ.
sac_nguyensinh_is_offline  
 
User Tag List


Facebook Comments


Phim Bộ Sốt Nhất 1 Tháng qua

Phim Bộ Sốt Nhất 2 Tháng qua

Phim Bộ Sốt Nhất 3 Tháng qua

Phim Bộ Sốt Nhất 6 Tháng qua

Phim Bộ Sốt Nhất 1 Năm qua
iPad Tablet Menu

HOME

Breaking News

Society News

VietOversea

World News

Business News

Other News

History

Car News

Computer News

Game News

USA News

Mobile News

Music News

Movies News

Sport News

ZONE 1

ZONE 2

Phim Bộ

Phim Lẻ

Ca Nhạc

Thơ Ca

Help Me

Sport Live

Stranger Stories

Comedy Stories

Cooking Chat

Nice Pictures

Fashion

School

Travelling

Funny Videos

NEWS 24h

HOT 3 Days

NEWS 3 Days

HOT 7 Days

NEWS 7 Days

HOT 30 Days

NEWS 30 Days

Member News
Diễn Đàn Người Việt Hải Ngoại. Tự do ngôn luận, an toàn và uy tín. V́ một tương lai tươi đẹp cho các thế hệ Việt Nam hăy ghé thăm chúng tôi, hăy tâm sự với chúng tôi mỗi ngày, mỗi giờ và mỗi giây phút có thể. VietBF.Com Xin cám ơn các bạn, chúc tất cả các bạn vui vẻ và gặp nhiều may mắn.