USA Liệu vũ khí mới của Trung Quốc có đánh đổ được USD? - VietBF
 
 
 
News Library Technology Giải Trí Portals Tin Sốt Home

HOME

NEWS 24h

ZONE 1

ZONE 2

Phim Bộ

Phim Lẻ

Ca Nhạc

Go Back   VietBF > Breaking News | Tin Nóng > Breaking News | Tin Sốt


Số bài trả lời (Reply's) : 0   -   Số người đă xem (Viewers) : 468
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old  United States Of Americ Icon Liệu vũ khí mới của Trung Quốc có đánh đổ được USD?
Click image for larger version

Name:	tienaotq (1).jpg
Views:	0
Size:	85.9 KB
ID:	1770304   Click image for larger version

Name:	tienaotq (1).jpeg
Views:	0
Size:	105.1 KB
ID:	1770305   Click image for larger version

Name:	tienaotq (2).jpg
Views:	0
Size:	52.3 KB
ID:	1770306   Click image for larger version

Name:	tienaotq (3).jpg
Views:	0
Size:	47.6 KB
ID:	1770307  

Click image for larger version

Name:	tienaotq (4).jpg
Views:	0
Size:	46.2 KB
ID:	1770308   Click image for larger version

Name:	tienaotq (5).jpg
Views:	0
Size:	50.1 KB
ID:	1770309  
Ngày 7 tháng 4 năm 2021
Bắc Kinh dự kiến mă hóa đồng Nhân dân tệ để chi tiêu hợp pháp trong nước. Loại tiền này không liên kết với hệ thống tài chính toàn cầu do đồng USD chi phối.

Trung Quốc đang nỗ lực tạo ra những đồng tiền Nhân dân tệ được mă hóa và có thể sử dụng rộng răi trong đời sống. Đây được xem là động thái có thể làm lung lay sự thống trị của đồng USD, theo Wall Street Journal.


Các loại tiền mă hóa, như Bitcoin, đă báo trước tương lai tiềm năng cho các loại tiền kỹ thuật số. Tuy nhiên, hiện tại chúng vẫn lưu hành ngoài hệ thống tài chính truyền thống toàn cầu và không được công nhận hợp pháp như tiền mặt do chính phủ phát hành.

Nhưng đồng Nhân dân tệ mă hóa do chính Ngân hàng trung ương Trung Quốc kiểm soát. Loại tiền này dự kiến sẽ giúp chính phủ Trung Quốc kiểm soát cả nền kinh tế và người dân của họ.


Bắc Kinh đang dự tính biến đồng Nhân dân tệ thành loại tiền mă hóa được sử dụng rộng răi trên quốc tế. Điểm đặc biệt là những tờ tiền kỹ thuật số này không bị ràng buộc vào hệ thống tài chính toàn cầu, nơi mà đồng USD là "kẻ thống trị" kể từ Thế chiến thứ 2.

Wall Street Journal cho biết Trung Quốc đang nỗ lực số hóa tiền để có thể dẫn đầu các công nghệ của tương lai.

Tiền mă hóa có thể thay đổi các nguyên tắc cơ bản của tài chính, cũng như cách Amazon làm gián đoạn hoạt động bán lẻ và Uber làm xáo trộn hệ thống taxi.

“Để bảo vệ chủ quyền tiền tệ và t́nh trạng tiền tệ hợp pháp của quốc gia, chúng tôi phải lên kế hoạch trước”, Mu Changchung, người điều hành dự án tiền mă hóa tại Ngân hàng Nhân dân Trung Quốc cho biết.


Trung Quốc từ lâu đă là đối thủ kinh tế của Mỹ. Việc đất nước tỷ dân phát hành tiền mă hóa khiến các nhà lư thuyết tiền điện tử tại Washington lo ngại. Trong những tuần gần đây, Bộ trưởng Tài chính Janet Yellen và Chủ tịch Cục Dự trữ Liên bang Jerome Powell cho biết họ đang nghiên cứu một cách nghiêm túc vấn đề Trung Quốc mă hóa đồng Nhân dân tệ.

Đồng USD trước giờ đă bỏ xa các loại tiền tệ khác trong giao dịch ngoại hối quốc tế. Theo bảng xếp hạng mới nhất của Ngân hàng Thanh toán Quốc tế, con số này đạt 88%. Nhân dân tệ chỉ được sử dụng 4%.

Các nhà phân tích và nhà kinh tế tại Mỹ cho rằng số hóa đồng Nhân dân tệ sẽ không biến nó thành đối thủ của đồng USD trong thanh toán quốc tế. Tuy nhiên, nó có thể giúp Trung Quốc đạt được lợi nhuận biên (lợi nhuận kiếm được khi sản xuất thêm một đơn vị sản phẩm) trên hệ thống tài chính quốc tế.


Theo Wall Street Journal, người dân ở các nước chưa phát triển sẽ có thêm một loại tiền khác bên cạnh đồng USD để chuyển tiền quốc tế. Ngay cả khi việc lưu hành quốc tế gặp hạn chế th́ đồng tiền này cũng giúp Trung Quốc đối mặt với lệnh cấm của Mỹ đang áp dụng lên nhiều công ty Trung Quốc.

Josh Lipsky, cựu nhân viên Quỹ Tiền tệ Quốc tế (IMF), hiện làm việc tại Viện nghiên cứu của Hội đồng Đại Tây Dương, cho biết đồng Nhân dân tệ mă hóa có thể đe dọa đồng USD về lâu dài và đây là vấn đề an ninh quốc gia.

Việc sử dụng đồng Nhân dân tệ mă hóa không cần kết nối Internet. Hiện tại, đă có hơn 100.000 người Trung Quốc tải xuống ứng dụng của ngân hàng trung ương để chi tiêu loại tiền này tại nhiều cửa hàng như Starbucks và McDonald.

Tao Wei, một phụ nữ trẻ ở Bắc Kinh đánh giá nó khá tốt. Cô chỉ cần hướng điện thoại về phía máy quét là có thể trả tiền cho bức chân dung sinh nhật con gái 2 tuổi.


Trung Quốc tuyên bố đồng kỹ thuật số mới sẽ lưu hành cùng tiền mặt trong một thời gian. Các nhà phân tích cho rằng Bắc Kinh đang đặt mục tiêu số hóa tất cả tiền của ḿnh. Các quan chức Trung Quốc chưa xác nhận điều này.

Kể từ khi thanh toán trực tuyến trở thành tiêu chuẩn, Trung Quốc đă nỗ lực để kiểm soát ḍng tiền trong nước. Tuy nhiên, ông Mu khẳng định ngân hàng trung ương sẽ hạn chế theo dơi khi người dân sử dụng loại tiền mă hóa này. Ông gọi đây là sự "ẩn danh trong tầm kiểm soát".

Theo Wall Street Journal, Ngân hàng Nhân dân Trung Quốc sẽ kiểm soát chặt chẽ loại tiền kỹ thuật số này để đảm bảo không có sự khác biệt giữa nó và tiền giấy. Điều đó đồng nghĩa các nhà đầu tư sẽ không có cơ hội đầu cơ như người ta vẫn thường làm với Bitcoin và các loại tiền mă hoá.

Trung Quốc sẽ phát triển các biện pháp chống hàng giả để ngoài Ngân hàng Nhân dân Trung Quốc ra, không ai có thể tạo ra đồng tiền này.


Hiện tại, Chính phủ Trung Quốc vẫn chưa công bố cụ thể luật sử dụng những đồng tiền kỹ thuật số. Ngân hàng trung ương cho biết mỗi Nhân dân tệ được mă hóa sẽ hủy bỏ một Nhân dân tệ tiền mặt. Lượng tiền mà một người có thể sở hữu cũng được giới hạn.

Khi Bitcoin ra mắt vào năm 2009, các nhà hoạch định chính sách tại hầu hết quốc gia đă đánh giá thấp tầm quan trọng của nó, trừ Trung Quốc.

Zhou Xiaochuan, giám đốc ngân hàng trung ương từ năm 2002-2018, cho biết Bitcoin khiến ông vừa kinh ngạc vừa sợ hăi. Vào năm 2014, ông đă t́m cách phát triển một loại tiền kỹ thuật số của riêng Trung Quốc.

Trung Quốc không phải người tiên phong về tiền tệ. Trước đây, khi các loại tiền tệ phổ biến khác đang giao dịch rầm rộ trên thị trường quốc tế, đồng Nhân dân tệ lại bị chính phủ kiểm soát chặt chẽ.

Cùng lúc đó, một cuộc cách mạng công nghệ-tài chính diễn ra ở Trung Quốc. Các ứng dụng như AliPay và WeChat bùng nổ khiến tiền mặt mất dần chỗ đứng. Doanh nghiệp đă có thêm nhiều phương tiện thanh toán trực tuyến thay thế.

Sau đó, vào giữa năm 2019, Facebook cho biết họ sẽ phát triển tiền điện tử của riêng ḿnh. Đây là lúc Trung Quốc nhận ra công nghệ có thể thay thế tiền tệ truyền thống.

Trong khi các nhà quản lư tại Mỹ tập trung ngăn chặn Facebook, Trung Quốc đă tăng tốc phát triển đồng Nhân dân tệ kỹ thuật số và đưa ra thử nghiệm vào tháng 4 năm 2020.

Sự phát triển của tiền mă hóa Trung Quốc đă khiến Mỹ lo ngại.

“Bạn sẽ không muốn tiền tệ của quốc gia khác lưu hành trong nước bạn”, một lănh đạo cấp cao của Ngân hàng Trung ương Châu Âu cho biết.

Hiện tại, Mỹ là nhà phát hành đồng USD của hơn 21.000 ngân hàng trên thế giới. Điều này mang lại cho Washington khả năng đóng băng các cá nhân và tổ chức ra khỏi hệ thống tài chính toàn cầu bằng cách cấm các ngân hàng thực hiện giao dịch với họ. Hành động này được chỉ trích là “vũ khí hóa đồng USD”.

Ví dụ, Mỹ đă trừng phạt Triều Tiên và Iran v́ các chương tŕnh hạt nhân và làm suy yếu nền kinh tế của 2 nước này. Sau cuộc đảo chính tháng 2 ở Myanmar, Mỹ đă chặn việc di chuyển tài sản của các quan chức quân sự thông qua ngân hàng. Danh sách cấm của Mỹ có thể nói là chạm đến hầu hết quốc gia.

Trung Quốc từ lâu đă không hài ḷng với việc làm của Mỹ khi danh sách đen của họ có hơn 250 cái tên là chính trị gia ở đất nước tỷ dân này. Theo Wall Street Journal, khi đồng mă hóa Nhân dân tệ trở nên phổ biến, những đối tượng bị Chính phủ Mỹ trừng phạt có thể đổi tiền mà không cần đến Mỹ.

April 7, 2021
Beijing plans to encode the yuan for legal spending in the country. This currency is not linked to the global financial system dominated by the USD.

China is working to create yuan that is encrypted and can be widely used in life. This is considered a move that can shake the dollar's dominance, according to the Wall Street Journal.

Cryptocurrencies, like Bitcoin, heralded the potential future for digital currencies. However, they still circulate outside the traditional global financial system and are not legally recognized as government-issued cash.

But the cryptocurrency is controlled by the Central Bank of China. This currency is expected to help the Chinese government control both its economy and its people.

Beijing is planning to turn the yuan into an internationally widely used cryptocurrency. The special feature is that these digital currencies are not tied to the global financial system, where the dollar has been the "ruler" since World War II.

The Wall Street Journal said that China is working to digitize money so that it can lead the technologies of the future.

Cryptocurrencies could change the fundamentals of finance, as well as how Amazon disrupted retail operations and Uber tampered with the taxi system.

"To protect the country's monetary sovereignty and the legal monetary status, we must plan ahead," said Mu Changchung, who runs the crypto project at the People's Bank of China.

China has long been an economic rival to the United States. The issue of cryptocurrencies by the country of a billion people worries Washington cryptocurrency theorists. Finance Minister Janet Yellen and Federal Reserve Chairman Jerome Powell have said in recent weeks that they are seriously investigating the issue of China coding the yuan.

The dollar has long outstripped other currencies in international foreign exchange transactions. According to the latest rankings of the Bank for International Settlements, this figure reached 88%. RMB is only used 4%.

Analysts and economists in the US believe that digitizing the yuan will not make it a rival of the dollar in international payments. However, it could help China achieve marginal profits (the profits earned by producing one more unit of product) on the international financial system.

According to the Wall Street Journal, people in undeveloped countries will have another currency in addition to the dollar for international money transfers. Even when international circulation is limited, the currency will help China face the US ban that is being applied to many Chinese companies.

Josh Lipsky, a former International Monetary Fund (IMF) employee, now with the Atlantic Council Research Institute, said the yuan could threaten the dollar in the long run and this is the problem. national security issue.

Using the encrypted RMB does not require an Internet connection. Currently, more than 100,000 Chinese have downloaded the central bank's app to spend the currency at stores like Starbucks and McDonald's.

Tao Wei, a young woman from Beijing, rated it quite well. She only needs to point the phone at the scanner to pay for her 2-year-old daughter's birthday portrait.

China has announced the new digital coin will be around with cash for a while. Analysts say Beijing is aiming to digitize all of its money. Chinese officials have not confirmed this yet.

Since online payments became the norm, China has worked to control domestic cash flows. However, Mr. Mu asserted that the central bank will limit monitoring when people use this cryptocurrency. He calls this "controlled anonymity".

According to the Wall Street Journal, the People's Bank of China will strictly control the digital currency to ensure there is no difference between it and the paper currency. That means investors will not have the chance to speculate as is often done with Bitcoin and cryptocurrencies.

China will develop anti-counterfeiting measures so that other than the People's Bank of China, no one can create this currency.

Currently, the Chinese Government has not specifically announced the law on the use of digital currencies. The central bank said each RMB encrypted will cancel one yuan in cash. The amount of money a person can own is also limited.

When Bitcoin launched in 2009, policymakers in most countries underestimated its importance, except for China.

Zhou Xiaochuan, central bank chief from 2002-2018, said Bitcoin surprised and frightened him at the same time. In 2014, he sought to develop a digital currency of his own in China.

China is not a currency pioneer. In the past, when other popular currencies were actively trading on international markets, the yuan was tightly controlled by the government.

At the same time, a technology-financial revolution took place in China. Booming apps like AliPay and WeChat caused cash to lose foothold. Businesses have more alternative online payment methods.

Then, in mid-2019, Facebook said it would develop its own cryptocurrency. This is when China realizes that technology can replace traditional currencies.

While regulators in the US are focused on blocking Facebook, China has accelerated the development of the digital yuan and launched a test in April 2020.

The development of Chinese cryptocurrencies has caused US concern.

"You wouldn't want another country's currency to circulate in your country," said a senior leader of the European Central Bank.

Currently, the US is the dollar issuer of more than 21,000 banks around the world. This gives Washington the ability to freeze individuals and organizations away from the global financial system by prohibiting banks from transacting with them. This action was criticized as "weaponizing the dollar".

For example, the United States has punished North Korea and Iran for their nuclear programs and weakened their economies. After the February coup in Myanmar, the US blocked the movement of military officials' assets through banks. The US ban list can be said to touch most countries.

China has long been dissatisfied with American jobs when its blacklist has more than 250 names being politicians in this billion-dollar country. According to the Wall Street Journal, when the yuan is popular, those sanctioned by the US government can exchange money without going to the US.

Bài cùng thể loại : • Gibbs
  R7 Tuyệt Đỉnh Cao Thủ
  Gibbs's Avatar
  Release: 3 Days Ago
  Reputation: 64394


  Profile:
  Join Date: Nov 2006
  Posts: 7,703
  Last Update: None Rating: None
  Attached Thumbnails
  Click image for larger version

Name:	tienaotq (1).jpg
Views:	0
Size:	85.9 KB
ID:	1770304   Click image for larger version

Name:	tienaotq (1).jpeg
Views:	0
Size:	105.1 KB
ID:	1770305   Click image for larger version

Name:	tienaotq (2).jpg
Views:	0
Size:	52.3 KB
ID:	1770306   Click image for larger version

Name:	tienaotq (3).jpg
Views:	0
Size:	47.6 KB
ID:	1770307  

  Click image for larger version

Name:	tienaotq (4).jpg
Views:	0
Size:	46.2 KB
ID:	1770308   Click image for larger version

Name:	tienaotq (5).jpg
Views:	0
Size:	50.1 KB
ID:	1770309  
  Gibbs_is_offline
  Thanks: 18,662
  Thanked 11,582 Times in 4,357 Posts
  Mentioned: 144 Post(s)
  Tagged: 0 Thread(s)
  Quoted: 377 Post(s)
  Rep Power: 25 Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8
  Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8Gibbs Reputation Uy Tín Level 8
  Reply

  User Tag List

  Thread Tools

  Posting Rules
  You may not post new threads
  You may not post replies
  You may not post attachments
  You may not edit your posts

  BB code is On
  Smilies are On
  [IMG] code is On
  HTML code is On

  Facebook Comments


   
  iPad Tablet Menu

  HOME

  Breaking News

  Society News

  VietOversea

  World News

  Business News

  Other News

  History

  Car News

  Computer News

  Game News

  USA News

  Mobile News

  Music News

  Movies News

  Sport News

  ZONE 1

  ZONE 2

  Phim Bộ

  Phim Lẻ

  Ca Nhạc

  Thơ Ca

  Help Me

  Sport Live

  Stranger Stories

  Comedy Stories

  Cooking Chat

  Nice Pictures

  Fashion

  School

  Travelling

  Funny Videos

  NEWS 24h

  HOT 3 Days

  NEWS 3 Days

  HOT 7 Days

  NEWS 7 Days

  HOT 30 Days

  NEWS 30 Days

  Member News

  Tin Sôi Nổi Nhất 24h Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 3 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 7 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 14 Ngày Qua

  Tin Sôi Nổi Nhất 30 Ngày Qua
  Diễn Đàn Người Việt Hải Ngoại. Tự do ngôn luận, an toàn và uy tín. V́ một tương lai tươi đẹp cho các thế hệ Việt Nam hăy ghé thăm chúng tôi, hăy tâm sự với chúng tôi mỗi ngày, mỗi giờ và mỗi giây phút có thể. VietBF.Com Xin cám ơn các bạn, chúc tất cả các bạn vui vẻ và gặp nhiều may mắn.


  All times are GMT. The time now is 11:46.
  VietBF - Vietnamese Best Forum Copyright ©2006 - 2021
  User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
  Log Out Unregistered

  Page generated in 0.06819 seconds with 13 queries